Evolutia industriei hoteliere in Europa

Evolutia industriei hoteliere in Europa ne duce cu gandul la unitati de cazare cu istorie si evidentiaza modul cum s-a ajuns de la han la hoteluri de lux.

Evolutia industriei hoteliere-Ritz Paris
Evolutia industriei hoteliere-Ritz Paris

Calatoriile si-au facut aparitia inca din antichitate. De la case de oaspeti sau hanuri, iata-ne astazi in cele mai sofisticate locuri de cazare,  in cladiri spectaculoase din punct de vedere arhitectural, cu servicii care intrec imaginatia.

In Europa Evului Mediu, au ramas in istorie hanuri celebre precum: Black Eagle, Cradina’s Hat, Golden Lion, Three Kings, Two Sowrds.

Revolutia Franceza a venit cu schimbari economice si sociale, fapt ce a generat o explozie a turismului. Calatoriile au inceput sa aiba scopuri culturale, educationale, ducand la dezvoltarea puternica a ospitalitatii. Din aceasta perioada dateaza hoteluri ca: Des Bergues-Geneva, Dolder Grand-Zurich, Imperial-Viena.

Dupa anul 1800 apar primele forme de management hotelier.

Primul lant de hotel condus pe baza unui management centralizat este creat de Cesar Ritz, care deschide celebrele hoteluri de azi: Ritz Paris (1898), Ritz Londra (1905), Ritz Madrid (1909).

In perioada urmatoare are loc prima clasificare a hotelurilor:

– hoteluri de tranzit

– hoteluri de vacanta

– hoteluri de lux

Primele hoteluri de vacanta din Europa au aparut pe litoral (Cote d’Azur), in statiuni montane (St Moritz) si in statiuni balneare (Vichy).

Hanul Nishiyama Onsen Keiunkan din Japnia este cel mai vechi hotel din lume, deschis in 705.

In Las Vegas (SUA) gasim cel mai mare hotel din lume, cu 8000 de camere – Palazzo Hotel Resort&Casino, iar in orasul Amberg din Germania se afla cel mai mic hotel din lume – Eh Hausl, cu doar 1 camera.

Evolutia industriei hoteliere in Europa marcheaza dezvoltarea turismului si importanta calitatii serviciilor de cazare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *