Istoria turismului in Europa ne duce cu gandul la primele evenimete turistice si la nasterea termenilor “produs turistic” sau “turist”.
Calatoriile au reprezentat inca din antichitate un mijloc de dezvoltare umana, spiritual si cultural. Desi sunt diferente uriase intre calatoriile zilelor noastre si calatoriile de altadata, esenta motivationala nu s-a modificat, am asistat doar la un proces de expansiune a diversitatii.
Istoria turismului confirma informatia ca se calatorea, principalele scopuri erau fie comerciale, fie militare, pentru sanatate sau culturale, un exemplu fiind participarea la jocuri festive organizate periodic.
Cel mai cunoscut eveniment turistic din antichitate s-a petrecut in 776 i. Hr. –Olimpiada primelor jocuri olimpice, in Grecia Antica. Erau intreceri sportive intre tinerii aristocrati, iar evenimentul era anuntat in orasele grecesti.
Evul Mediu a reprezentat perioada revolutiei industriale prin inflorirea comertului, descoperiri geografice sau dorinta de cunoastere.
In anul 1700 a aparut prima data conceptul de „produs turistic” sau „grand tour”. Era un itinerar ce cuprindea mari orase: Paris, Torino, Florenta, Roma, Napoli, Venezia, Viena si Valea Rhinului. Calatoria a durat 3 ani, aparand astfel termenele de „turism” si „turist”. Ulterior, in tarile cu circulatie turistica mare, s-a dezvoltat industria hoteliera.
Thomas Cook infiinteaza prima agentie de voiaj din lume in 1841, revolutionand pachetele turistice de astazi.
Dupa 1890, incepe sa se constientizeze importanta turismlui in economie, in 1914 constituindu-se primul Oficiu Mondial de Turism in Franta, iar in 1975 se infiinteaza Organizatia Mondiala a Turismului.
Pe 27 septembrie se celebreaza Ziua Mondiala a Turismului (World Tourism Day).