Thomas Cook si povestea primei agentii de voiaj din lume

Thomas Cook si povestea primei agentii de voiaj din lume se rezuma la un om, o idee si revolutionarea pachetelor turistice de astazi.

Thomas Cook
Thomas Cook

Thomas Cook (1808-1892) este considerat „parintele turismului” din istoria turismului organizat deoarece, el a fost primul care a conceput un produs integrat.

Thomas Cook s-a nascut in Derbyshire, Anglia. Ramas fara tata de la 3 ani, a lucrat in timpul liber inca din adolescenta.  Prima idee de a castiga bani din turism i-a venit insa pe ruta Market Harborough-Leicester.

Asa se face ca la 5 iulie 1841 a intermediat compania de trenuri Midland Counties Railway cu 540 de persoane, cerandu-le 1 shilling pentru biletul de tren care includea si mancarea in timpul calatoriei de la statia Leicester Campbell Street pana in Loughborough, 11 mile distanta. Dupa trei veri consecutive, compania de trenuri a fost de acord sa aiba o intelegere permanenta cu el, acest succes aducandu-l pe Thomas Cook in fata propriului business, facand profit din comisionul aferent biletelor de calatorie.

In 1846, Thomas Cook duce un grup de 350 de persoane in Scotia, iar cea mai mare realizare la acea vreme a fost sa trimita un grup de 165 000 de persoane la Londra, la Great Exhibition.

Anul 1851 il trimite pe Thomas Cook in prima calatorie in strainatate. A vizitat Parisul iar in anul urmator a ineput „Grand Circular Tour”. Dupa petreceri si vizite turistice din Elvetia pana in Statele Unite, Thomas Cook introduce conceptul de „inclusive independent travel”-adica orice turist putea calatori independent, el asigurand serviciile de transport, cazare si mancare, pentru orice ruta sau perioada.

In 1871, Thomas Cook se asociaza cu fiiul sau, John Mason si redenumeste agentia de voiaj „Thomas Cook&son”, vanzand servicii pentru calatorii interne si internationale. Sediul agentiei din Londra detinea si un mic shop cu accesorii de calatorie: ghiduri turistice, valize, harti sau telescoape. Impreuna cu sotia sa, Thomas Cook detinea si un hotel si in 1866, introduce notiunea de „voucher”.

Pana in 1888, compania Thomas Cook avea filiale in toata lumea, inclusiv in Australia sau Noua Zeelanda. Dupa moartea tatalui sau, John Mason, lasa mai departe agentia de voiaj celor trei fii ai sai.

Thomas Cook Agency-Londra (1959)
Thomas Cook Agency-Londra (1959)

Thomas Cook astazi

Thomas Cook este astazi cea mai cunoscuta agentie de turism din lume. Are peste 20 de milioane de turisti si 25 000 de agenti de turism in 17 tari, avand propriile publicatii turistice, cat si compania aeriana Thomas Cook Airlines. Cea mai veche agentie de voiaj din lume este parte integrata a Thomas Cook Group.

Thomas Cook si povestea primei agentii de voiaj din lume scot in evidenta evolutia industriei turismului si dezvoltarea serviciilor adiacente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.