Evolutia serviciilor de alimentatie in Europa ne duce cu gandul la restaurante cu preparate traditionale sau la chefi cu stele Michelin din zona fine dining.
Inca din timpul imperiilor Bizantin si Roman au aparut primele preocupari in sfera alimentatiei.
De la saloanele din Roma sau birtul din Londra, unde se servea mancare gatita, astazi degustam preparate delicioase, gatite de bucatari cu stele Michelin in restaurante sofisticate.
Caterine de Medicis aduce in Franta bucatari vestiti din Italia pentru mesele festive, Jacques Coeur aduce curcanul in Franta, in timp ce Oliver de Serres introduce legumele in preparate, uimindu-l pe regele Louis XVI, fapt ce duce la fenomenul bucatariei franceze.
In 1765, A. Boulager deschide la Paris “Restaurant Divin“, pe Rue de Poulies, loc in care li se oferea saracilor supa. De aici a luat nastere termenul de “restaurant”, o unitate unde sunt oferite servicii de alimentatie. Primele servicii de alimentatie colectiva s-au realizat in scolile din Franta (1849) si Anglia (1865).
In gastronomie intalnim cateva culturi recunoscute la nivel mondial si acestea sunt reliefate prin bucataria franceza, bucataria araba si bucataria chineza.
Europenii pun mult accent pe mesele in familie sau mesele luate in oras, cu traditia si fastul cuvenit, fiecare popor pastrand valori ridicate pentru bucataria traditionala.
Evolutia serviciilor de alimentatie in Europa marcheaza dezvoltarea turismului si importanta calitatii serviciilor de masa.