Tour Eiffel-Paris, Franta

Tour Eiffel este simbolul Parisului si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Ofera o panorama grandioasa asupra orasului boem.

Tour Eiffel-Paris, Franta-by day
Tour Eiffel-Paris, Franta-by day

Tour Eiffel, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din lume, primeste anual peste 7 milioane de turisti.

Turnul a fost proiectat de arhitectul Stephen Sauvestre si a fost construit in 1889 de Gustave Eiffel, cu ocazia Expozitiei Universale, la celebrarea a 100 de ani de la Revolutia Franceza. Constructia turnului Eiffel a durat 2 ani, 2 luni si 5 zile.

Turnul o inaltime de 324m, fiind cea mai inalta constructie din lume in acea perioada, avand 1665 de trepte. Lifturile, in numar de 7, functioneaza inca din 1889, pe un sistem hidraulic si parcurg 100.000 km pe an. Greutatea acestuia este de 10.100 tone, insa cele 2,5 milioane de buloane au rolul de stabilizare a turnului cand vantul este puternic, niciodata acesta nu se inclina mai mult de 7cm.

Tour Eiffel este iluminat printr-un sistem de 292.000W, iar seara, la fiecare ora fixa, straluceste ca o bijuterie, cu cele peste 20.000 de becuri si 336 de lampi,  facand deliciul oricarui turist in universul parizian.

tour-eiffel-paris-franta-by-night
Tour Eiffel-Paris, Franta-by night

Tour Eiffel-Ground floor

Bustul lui Gustave Eiffel, executat de Antoine Bourdelle, a fost asezat in 1930 chiar sub constructie, reprezentand un omagiu adus creatorului celei mai cunoscute si admirate constructii din lume.

Tour Eiffel-First floor

Primul nivel se afla la altitudinea de 57m, mai exact la distanta de 360 trepte. Aici exista si restaurantul The 58 Tour Eiffel, cu o atmosfera de familie si o priveliste frumoasa, o sala de evenimente exceptionala cu vedere panoramica pariziana, The Gustave Eiffel Room si o sala de relaxare, Feerie Pavilion.

Proiectul nou, cu podea din sticla, ce ofera senzatii tari, a fost inclus in vizita turistilor.

Cineiffel este un mic muzeu, ce prezinta istoria turnului, enumerand chiar si vizitatori celebri din istorie, precum Charlie Chaplin sau Adolph Hitler.

Tour Eiffel-Second floor

Al doilea nivel se afla la altitudinea de 115m, inca 704 trepte fiind de urcat pana acolo. Celebrul restaurant Jules Verne ofera o priveliste spectaculoasa asupra Parisului

Tour Eiffel-Top floor

O panorama de vis asupra Parisului, ce iti taie respiratia, poate fi admirata din varful turnului, la 276m.  Sena, ce se pierde printre stradutele romantice, apusul rosiatic, boutique-uri de lux de pe Champs Elysees, toate alcatuiesc una dintre cele mai frumoase vederi. Champagne Bar va ofera o cupa de sampanie la inaltime.

Biroul lui Gustave Eiffel se mai afla aici, o secventa prinzand viata prin figurinele din ceara, ce il infatiseaza pe creatorul turnului, cu fiica sa, Claire si faimosul inventator american, Thomas Edison.

Gustave Eiffel-creatorul Tour Eiffel

Gustave Eiffel
Gustave Eiffel

Gustave Eiffel (1832-1923) s-a nascut la Dijon, a fost inginer si constructor, el dedicand o perioada de timp studiului aerodinamicii.

Creatorul turnului elegant din fier forjat spune despre constructia sa ca a fost formata chiar de vant. Faimosul turn a fost initial criticat, ulterior castigand admiratia tuturor. La finalizarea proiectului, Gustave Eiffel a primit chiar si ordinul “Legiunea de Onoare”.

Tour Eiffel face parte din World Federation of Great Towers.

Pentru program de vizitare, bilete, informatii suplimentare: Tour Eiffel Official web-site

Sursa foto: toureiffel.paris

One thought on “Tour Eiffel-Paris, Franta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.