Empire State Building-New York, U.S.A.

Empire State Building este emblema New York-ului si unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din America, oferind o priveliste fabuloasa.

Empire State Building-New York, U.S.A.-by day
Empire State Building-New York, U.S.A.-by day

Cladirea Empire State Building este cel mai faimos zgaraie-nor din America, ce a primit deja peste 110 milioane de vizitatori. A fost proiectat in 1920 de arhitectul William F. Lamb.

Inaltimea cladirii este de 443m, ajungang la 102 etaje si 1860 de trepe. Cantareste 365.000 tone de calcar si granit si au fost folosite 60.000 tone de grinzi de otel. Lifturile, 73 la numar, urca vizitatorii pana la etajul 86 in 45 de secunde. Constructia a durat doar 410 zile, lucrand la ea insa peste 3500 de constructori.

Iluminarea cladirii depinde de eveniment: rosu, alb si albastru pentru sarbatorile nationale,  albastru si alb de sarbatoarea evreiasca Hanukka, verde de St Patrick. Sistemul de iluminat pe led este capabil sa afiseze 16 milioane de culori care se schimba instantaneu.

Inaugurarea cladirii in stil Art Deco a avut loc in 1931, luand locul turnului Eiffel la recordul de cea mai inalta cladire din lume, in acea perioada.

In incinta cladirii se afla un imens magazin de suveniruri si o expozitie, Dare to dream, unde este prezentata istoria Empire State Building, cu documente si fotografii reprezentative.

Empire State Building-New York, U.S.A.-by night
Empire State Building-New York, U.S.A.-by night

Empire State Building-Ground floor

Restaurantul State Grill&Bar, decorat in stil Art Deco se afla la parterul cladirii Empire State Building si isi intampina turistii ce au coborat din nori la barul elegant sau la unul dintre saloanele pentru servirea mesei.

Empire State Building-Lobby

Cladirea are un lobby decorat in stil Art Deco, imbracat in marmura, fiind unul dintre putinele interioruri din New York restaurate dupa modelul original din 1930 de Landmarks Preservation Commission, folosindu-se aur si aluminiu pentru elementele decorative.

Empire State Building-Observation Deck

Pavilionul de sticla de la etajul 86, ce se afla la altitudinea de 320m, ofera vederi panoramice asupra orasului care nu doarme niciodata. Central Park, Statuia Libertatii sau magnificul Manhattan sunt doar cateva puncte de interes pentru cei 3,5 milioane de turisti anual.

Observation Deck reprezinta cel mai inalt observator in aer liber din New York, cu o vedere panoramica 360 de grade, un loc faimos unde sunt filmate zeci de cadre cinematografice.

Empire State Building-Top Deck 

Senzationala priveliste de la etajul 102 asupra metropolei americane este unica. Vizibilitatea poate ajunge pana la 130km. Fotografi specializati te surprind in cele mai haioase ipostaze in cadrul spectaculos al metropolei.

Empire State Building face parte din World Federation of Great Towers.

Pentru program de vizitare, bilete, informatii suplimentare: Empire State Building official web-site

Sursa foto: esbnyc.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.