Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.

Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume fiind obiectivul turistic reprezentantiv al Dubaiului, ce ofera o vedere ametitoare asupra orasului.

Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.-by day
Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.-by day

Burj Khalifa este o cladire impresionanta ce a dus lumea araba la superlativ. Un proiect ingenios si inovativ din punct de vedere al designului si arhitecturii.  Cea mai inalta cladire din lume este construita intr-o zona cu o arhitectura traditionala, inconjurata de show-uri de fantani arteziene, souk-uri, restaurante, hoteluri si proprietati private.

Burj Khalifa are inaltimea de 828m, intrand in Cartea Recordurilor cu titlul de “cea mai inalta cladire din lume”. Pe langa impresionantul titlu, a mai primit si altele precum: cel mai inalt observation deck in aer liber din lume, cel mai inalt serviciu liftier din lume, liftul cu cea mai lunga distanta din lume, cel mai inalt etaj locuit din lume, fatada din geam si aluminiu cea mai inalta din lume, cea mai inalta cladire cu structura libera din lume.

Constructia a inceput in ianuarie 2004. S-au folosit 330.000 de m3 de beton si 39.000 de tone de otel armat, avand o sustinere pe 192 de piloni aflati la 50m adancime. In perioada 2005-2007 s-a realizat placarea exterioara a turnului, fiind nevoie de 380 de ingineri si tehnicieni si 26.000 de bucati de geam. Imensa cladire din sticla insumeaza 57 de lifturi si 8 scari rulante.

In ianuarie 2010 a fost ceremonia de inaugurare, ce le-a adus si faimosul titlu de cea mai inalta cladire din lume. Constructorul principal al Burj Khalifa este Samsung C&T Coreea de Sud.

In interiorul vestitei cladiri se afla proprietati private de lux, birori, un hotel (Armani Hotel), spatii pentru evenimente, restaurant, magazine de suveniruri si expozitii interactive.

Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.-exclusive events
Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.-exclusive events

Din punct de vedere arhitectural, Burj Khalifa are un design inspirat din floarea Hymenocallis, turnul fiind compus din trei elemente asezate in jurul unui nucleu central.

Interioarele zonelor publice ale turnului au fost realizate de designerul Nada Andric, un designer premiat pentru proiectele sale deosebite. Oglinzi, piatra, pereti decorati cu stucco venezian, covoare lucrate manual, toate detaliile au fost inspirate din cultura locala.

Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.-by night
Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.-by night

The Annex Burj Khalifa 

The Annex, situat la etajul 11, este un spatiu de 2500m dedicat diverselor evenimente ce se organizeaza in incinta presitigioasei cladiri. Aici au loc prezentari de moda, expozitii de arta, lansari de produse si o sumedenie de evenimente corporate.

Burj Khalifa Level 112

Un spatiu exclusivist de 900m cu terasa se afla la etajul 112 pentru evenimente inedite ce inglobeaza concepte indraznete. Pereti din sticla, panorama fabuloasa, un spatiu dedicat evenimentelor premium.

At the top-Burj Khalifa Sky Experience

La inaltimea de 555m poti admira intreaga priveliste ce strabate oceanul, desertul cat si cladirile grandioase ce impanzesc orasul. Punctul de observare detine si el titlul de cel mai inalt din lume, desfasurandu-se pe etajele 125-148, cu vedere panoramica 360 de grade. O experienta unica, la inaltime.

Burj Khalifa ramane un tribut adus excelentei in arhitectura, design si inovatie.

Burj Khalifa face parte din World Federation of Great Towers.

Web-site oficial Burj Khalifa: Burj Khalifa official web-site

Sursa foto: burjkhalifa.ae

One thought on “Burj Khalifa-Dubai, U.A.E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.