Sydney Opera House-Sydney, Australia

Sydney Opera House strajuieste portul orasului Sydney, fiind una dintre cele mai cunoscute opere din lume. Cladirea futurista a devenit simbolul Australiei.

Sydney Opera House-Sydney, Australia-by day
Sydney Opera House-Sydney, Australia-by day

Constructia operei inceputa in 1956 si terminata in 1973, este proiectul arhitectului danez Jorn Utzon. Un proiect indraznet, respins in repetate randuri dar care a ajuns sa fie emblema unui oras, a unei tari si chiar a unui continent.

Suprafata pe care se desfasoara cea mai cunoscuta opera din lume atinge 2 hectare, 588 de piloni asigurand structura de rezistena. Peste un milion de placi de granit alb s-au folosit pentru a placa acoperisul si 6200mde sticla, iar pentru instalatia electrica au fost folositi 625 km de cabluri. Grandioasa cladire are peste 1000 de incaperi.

Din punct de vedere arhitectural, Sydney Opera House este unica, nu se incadreaza in nicio categorie stilistica iar acoperisul este in forma de scoici suprapuse, ce ating inaltimea de 60m. Jorn Utzon si-a explicat schita extraordinarului acoperis ca fiind un raspuns al valurilor care asalteaza portul din Sydney.

Inaugurarea operei din Sydney, construita in locul fostului fort Macquarie Tram, a avut loc in octombrie 1973 de catre Regina Elisabeta a II-a cu Simfonia 9 de Beethoven.

Sydney Opera House-Sydney, Australia-by night
Sydney Opera House-Sydney, Australia-by night

Sydney Opera House este sediul Operei australiene, al Companiei de Teatru si al Orchestrei Simfonice. Aici sosesc numeroase trupe de teatru si balet pentru reprezentatii in turnee. Au loc peste 3000 de evenimente pe an iar vizitatorii operei ajung la 200.000 anual. Este un renumit loc pentru spectacole culturale.

In 2000, in timpul Olimpiadei, Sydney Opera House a fost inclusa in traseul tortei olimpice, fiind adusa de inotatoarea australiana Samantha Riley. Totodata a fost inclusa si in desfasurarea unor probe olimpice, cum ar fi startul probei de maraton.

Sub acoperisul operei din Sydney au loc cele mai cunoscute reprezentatii de teatru, balet, musicaluri, opera si concerte simfonice.

Sydney Opera House face parte din patrimoniul UNESCO-World Heritage Centre.

Pentru program de vizitare, bilete, informatii suplimentare: Sydney Opera House official web-site

Sursa foto: sydneyoperahouse.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.