Restaurante Sibiu: restaurant Butoiul de aur

Ma intrebam unde se afla cel mai vechi restaurant din Romania. Am aflat ca se afla la Sibiu si se numeste “Butoiul de aur”.

Restaurante Sibiu-Butoiul de aur-exterior
Butoiul de aur-exterior

Sibiu, capitala culturala europeana in 2007, este unul dintre orasele cu cea mai bogata istorie din tara. Asa se face ca daca te ratacesti pe stradutele cu piatra cubica din zona veche a orasului, ajungi la cladiri cu parfum de istorie si autenticitate.

Restaurantul “Butoiul de aur” dateaza din 1542 si se afla in Pasajul Scarilor, pe straduta care face trecerea dintre Orasul de Sus si Orasul de Jos, in apropiere de Turnul Scarilor, cea mai veche cladire pastrata din Sibiu, construita in secolul XIII.

Restaurantul “Butoiul de aur” pastreaza intact aspectul medieval al secolului XIV, fiind decorat in piatra, cu arcade si elemente autentice specifice perioadei istorice din care face parte. Se spune ca insusi Mihai Viteazu a trecut pe aici pentru a se ospata cum se cuvine. Cladirea cu turn de aparare este inscrisa in lista monumentelor istorice a orasului.

Restaurante Sibiu-Butoiul de aur-interior
Butoiul de aur-interior

“Butoiul de aur” era cunoscut odinioara ca fiind locul unde boierii si domnii cu staif isi dadeau intalnire pentru un ospat pe cinste sau reprezenta locul unde lumea de rand venea la zile mari, de sarbatoare, fiindca se dusese vestea ca acolo se afla cel mai bun vin si bucate alese. Restaurantul se afla in zona de comert cu vinuri, ducand traditia mai departe.

Locul impresioneaza si astazi prin arhitectura si opulenta date de peretii grosi din piatra si mobilierul din lemn masiv ce duc oaspetii in lumea de odinioara. Daca ajungeti la Sibiu ar fi pacat sa nu aveti parte de un ospat pe cinste la cel mai vechi restaurant din Romania.

Signature chef: Piept de pui Dracula cu rizic 

Specific restaurant: medieval, romanesc

Adresa Butoiul de aur: str Huet nr. 4, Pasajul Scarilor, Sibiu

Sursa foto: butoiuldeaur.go.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.