Maramures: cu mocanita pe Valea Vaserului

O plimbare cu mocanita pe Valea Vaserului inseamna o intoarcere placuta in timp, pe calea ferata forestiera din muntii Carpati.

Cu mocanita pe Valea Vaserului-locomotiva cu abur
Mocanita pe Valea Vaserului

Ultima cale ferata forestiera activa din Carpati serpuieste printr-o vale de o salbaticie fermecatoare, strabatand tunele sau podete de-a lungul raului Vaser, in tinutul Maramuresului.

Constructia caii ferate forestiere de la Viseu a inceput in 1932 si a fost considerata un enorm progres tehnic pentru transportul lemnelor, utilizarea resurselor de lemn de pe valea Vaserului fiind exploatata inca din secolul XVIII de catre austro-ungari.

Calea ferata forestiera de la Viseu de Sus este ultima din Europa care inca mai este folosita pentru transportul lemnului.

Din 2007 Mocanita de pe valea Vaserului face parte din Parcul Natural “Muntii Maramuresului“, fiind sub protectie europeana.

Cu mocanita pe Valea Vaserului
Valea Vaserului

Turisti din intreaga lume sosesc in Maramures pentru o plimbare memorabila cu trenul cu abur. Punctul de intalnire este gara Viseu de Sus, unde dimineata devreme cafeaua este servita in cafe-barul “Elefant”, situat intr-o casa veche din lemn specifica zonei. Numele aminteste de ultimul evreu care s-a ocupat de prelucrarea lemnului in zona, Alexander Elefant.

Cu mocanita pe valea Vaserului-cafe-bar Elefant
Cafe-bar Elefant

Sezonul incepe primavara si tine pana toamna si parcurge aproximativ 20 km pana la statia Paltin. Pe drumul scaldat in peisaje si suieratul mocanitei se face un popas, loc in care turistii au parte de o gustare autentica, gogosi cu branza. O data ajunsi la statia Paltin incep petrecerile campenesti cu muzica romaneasca si gratar in aer liber. Tot aici exista si un muzeu cu istoria trenului cu abur si imagini reprezentative.

Cu mocanita pe Valea Vaserului-port traditional
Port traditional

Dupa traseul pe frumoasa vale a Vaserului, Mocanita te aduce in aceeasi ambianta inedita in punctul de sosire de la gara Viseu.

Cu mocanita pe Valea Vaserului-gara Viseu de Sus
Gara Viseu de Sus

Experienta autentica poate continua insa la apus, pe malul raului, oferindu-ti un peisaj de poveste. Lounge-ul “Fatboy” te atrage in mijlocul povestilor, cu un pahar de vin langa foc si cu perne moi si confortabile, numai bune pentru momente de neuitat.

Cu mocanita pe Valea Vaserului-Fatboy Lounge
Fatboy Lounge

Pentru turistii ce cauta un mod inedit de a gusta din Romania autentica pot alege sa innopteze in trenul-hotel,  Carpatia-Express, iar dimineata pot lua micul dejun in vagonul restaurant, privind frumusetile Carpatilor ce bat la geam.

Cu mocanita pe Valea Vaserului-Carpatia Express
Carpatia Express

Mergi in Maramures si descopera o lume fascinanta! Descopera valea Vaserului cu mocanita in Maramures!

Sursa foto: cffviseu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.