World Smile Day-Ziua Mondiala a Zambetului

World Smile Day-Ziua Mondiala a Zambetului se sarbatoreste in fiecare an, in prima vineri din luna octombrie.

World Smile Day-Ziua Mondiala a Zambetului
World Smile Day-Ziua Mondiala a Zambetului

Ziua Mondiala a Zambetului s-a sarbatorit prima data in 1963. Ideea sarbatoririi acesteia a fost la initiativa lui Harvey Ball, un artist american de origine din Massachusettes.

Dupa zeci de ani dedicati serviciului militar, Harvey Ball si-a deschis propria firma de publicitate – Harvey Ball Advertising, in 1959. In 1963, angajat fiind ca free lancer intr-o firma de asigurari, trebuia sa readuca imaginea companiei la nivel inalt. Simplitatea fetei zambitoare, cu un ochi mai mare decat celalalt, a smuls admiratia directorilor, acesta fiind platit cu 45$ pentru creatia sa. Asa a fost creat “Smiley Face“.

Ulterior, fata zambitoare a devenit imaginea campaniei de prietenie a companiei, astel ca 100 de esantioane au fost distribuite angajatilor, cu scopul ca acestia sa zambeasca in timpul desfasurarii sarcinilor, chiar si la telefon. S-a ajuns la comenzi de peste 50 de milioane de astfel de pinuri, asa se face ca in 1971 fata zambitoare a devenit o pictograma internationala.

Creatorul pictogramei vesele nu a aplicat niciodata pentru dreptul de autor, iar fiul acestuia sustine ca nici nu a regretat acest lucru.

Harvey Ball World Smile Foundation a luat nastere dupa moartea lui Harvey Ball, in 2001, in onoarea acestuia. Este o organizatie non-profit, implicata in cauzele sociale pentru copii.

Harvey Ball declara intr-un interviu: “Niciodata in istoria omenirii si a artei nu a fost nimic ce ar aduce atata bucurie, fericire si placere tuturor! Nu a fost creat nimic simplu, dar pe intelesul tuturor!

Drepturile asupra marcii comerciale ale fetei zambitoare sunt detinute in prezent de Smiley Company, o filiala a Smile World LTD, cu sediul la Londra, condusa de Nicolas Loufrani.

The Smiley Company este una dintre cele mai mari 100 de companii de licentiere din lume, iar primul magazin dedicat a fost deschis la Londra, in 2011, in centrul comercial Boxpark.

Smiley Face este astazi una dintre cele mai cunoscute pictograme din lume, ce reprezinta cel mai bine o stare de bucurie, emotie sau fericire.

World Smile Day este o zi in care se celebreaza zambetul, in toate ipostazele.

 Improving this world, one smile at a time! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.